Wij maken datagedreven werken succesvol. Met heldere inzichten die leiden tot meetbaar resultaat. Door ons aanstekelijk enthousiasme ontstaan datagedreven organisaties waar je blij van wordt. 

Wij maken datagedreven werken succesvol. Met heldere inzichten die leiden tot meetbaar resultaat. Door ons aanstekelijk enthousiasme ontstaan datagedreven organisaties waar je blij van wordt. 

Toggle offcanvas area

Datagedreven innovatie in tijden van inflatie

Datagedreven innovatie in tijden van inflatie

Met de stijgende energieprijzen en de algehele groei van inflatie komt er steeds meer druk te staan op organisaties om de kosten onder controle te houden. Één van de manieren om dit te doen is door te snijden in de budgetten voor innovatie.

In een tijd waarin geld schaarser wordt voor nieuwe projecten, kan het moeilijk zijn voor organisaties om budget vrij te maken voor innovatie rondom datagedreven werken. De meeste organisaties zijn zich ervan bewust dat dit soort innovatie belangrijk is voor groei en succes, want het risico bestaat dat men achter gaat lopen op de concurrentie. 
Door niet te investeren in technologie wordt de mogelijkheid beperkt om efficiënter te werken en kosten te besparen in de jaren die volgen. Dit resulteert vervolgens in het feit dat men weliswaar niet vandaag, maar wel in de toekomst tegen problemen aan gaat lopen.
 

Dit zien we ook terug in ons eigen werkveld, rondom de implementatie van datagedreven werken, toepassingen rondom Data Science en de investeringen die hierbij horen. De vraag is dus: hoe kunnen organisaties op een zinvolle manier blijven doorontwikkelen ondanks de belemmeringen van vandaag de dag? Hieronder een aantal van onze adviezen.  
Geen kosten schrappen, maar investeren in efficiëntie
Als er geen ruimte is voor grote investeringen in nieuwe software of bijvoorbeeld sensoring, is het vertrekpunt de data die reeds beschikbaar is en de systemen die op dit moment worden gebruikt. Vaak is er ook vanuit dit vertrekpunt voldoende ruimte om op zoek te gaan naar waardevolle kansen. Hierbij is het zinvol om te bepalen in welke processen en afdelingen hoogstwaarschijnlijk de grootste inefficiënties zitten. Door de data binnen deze afdelingen te analyseren, bijvoorbeeld met een simpele analyse van kosten of juist door geavanceerde technieken toe te passen, kunnen de processen efficiënter worden ingericht. 
Een van de interessante technieken die hierbij kan worden toegepast is Process Mining. Met deze technologie analyseren we processen door te kijken hoe de verschillende stromen van acties, zoals het opvolgen van storingsmeldingen, lopen binnen een afdeling. Door de daadwerkelijke “routes” te vergelijken met de gewenste processen kan worden bepaald waar de bottlenecks zitten en hoe de processen efficiënter kunnen worden ingericht. 
 
Beginnen met het laaghangende fruit
Een ander zinvol advies is om te beginnen met het laaghangende fruit. Dit is wellicht een open deur, en de vraag is dan ook, hoe vinden we dit laaghangende fruit? Binnen de wereld van datagedreven werken kan een zinvol framework hiervoor het niveau van datavolwassenheid zijn. Wat we vaak zien binnen een organisatie is dat de datavolwassenheid, bijvoorbeeld binnen een facilitair bedrijf, verschilt van afdeling tot afdeling. Zo kan de cateringafdeling relatief ver zijn en haar beslissingen zoals inkoop sturen op basis van real-time dashboards, terwijl de onderhoudsafdeling nog werkt met veel handmatige handelingen en het niveau van digitalisering laag is. 
Het bepalen van datavolwassenheid hoeft geen ingewikkelde exercitie te zijn en kan helpen om te bepalen wat de meest logische plek is om te starten met het verbeteren op het gebied van datagedreven werken. Het kan namelijk zo zijn dat de meest waardevolle stappen gezet kunnen worden in de afdelingen waar de volwassenheid het laagst is. Door deze situatie in kaart te brengen en binnen deze afdeling te bepalen welke data reeds beschikbaar is, en hoe deze kan bijdragen aan het verbeteren van de processen in de afdeling, kan het laaghangende fruit worden gelocaliseerd. 
 
Koppel de innovatie aan een concrete business case
Zodra het laaghangende fruit is bepaald is het van belang om het innovatietraject te vertalen naar een concrete business case. Door helder te maken waar de groei in efficiëntie te behalen valt, kan de ROI van de innovatie worden bepaald en is het makkelijker om het traject van de grond te krijgen. Hierbij is het advies om te kiezen voor een gefaseerde aanpak en zo stapsgewijs te investeren in innovatie en technologie. Hierdoor kan men zowel kosten besparen als innoveren. 
Zodra deze innovaties zich succesvol hebben terugverdiend zien we vaak dat het enthousiasme rondom de implementatie van datagedreven werken groeit. Dit biedt de basis voor het verder uitbouwen van een stevig data fundament, waarin de verschillende datastromen zijn gekoppeld en van waaruit analytics kan worden toegepast op deze gegevens. Om dit fundament van de grond te krijgen is het zinvol om vanuit de verschillende afdelingen mensen te betrekken die meedenken over de toegevoegde waarde van data binnen hun domein, zodat continu nieuwe toepassingen met data worden ontwikkeld. Als er een gebrek aan ruimte is om dit fundament in één keer op te zetten, is het advies om hierbij weer te kiezen voor een stapsgewijze aanpak die is gekoppeld aan business cases voor verschillende afdelingen. Breng de stip op de horizon in kaart en bouw aan dit fundament door gefaseerd elementen toe te voegen op een manier waarop de kosten continu worden terugverdiend. Zo kan men, ook in tijden van groeiende inflatie, ervoor zorgen dat innovatie niet achterblijft en de verbetering in datagedreven werken niet achterblijft. Al met al is sturen op data de sleutel voor succes, nu en in de toekomst. 
 

Meer weten over groeien in datagedreven werken? Neem contact op. 

1920 1281 Strategy01